Gulassi eli Gulyás

Haluaisin kovasti elvyttää tämän blogin, joten ajattelin aloittaa perinteikkäällä ruoka-aiheisella postauksella. Muutin maaliskuussa takaisin Leppävaaraan ja sain tänne uuteen asuntoon vihdoin muutostyöt teetettyä keittiöön. Helpottaa kummasti ruoanlaittoa kun näkee mitä kattilassa tapahtuu ja ylettyy suurin piirtein kaikkein. Päätin eilenn että teen tänään jonkun kivan lihapadan ja päädyin lopulta unkarilaiseen gulassiin, eli Gulyásiin. Olen jo vuosia ollut Chef Johnin vannoutunut ihailija. Tässä siis videolla resepti:

Tekstiversion löytää englanniksi täältä. Noudatin sitä melko tunnollisesti, tosin etupaistin sijaan laitoin ihan vaan naudan ulkopaistia, koska olin pihillä päällä. Oikeasti olen aina vähän kujalla, että mikä naudan osa sopii mihinkin ja mitä eroa niillä on.

20151010_151902-1

Varmaan ensimmäinen kohta missä tämän voi mokata, on että ruskistaa kaikki lihat kerralla. Kahdessa erässä ja kunnolla väriä pintaan. Sain tuon haudutuspadan mutsilta joululahjaksi ja se on aivan äärettömän paljon kätevämpi kuin esim. valurautapata. Silikoniset kahvat eivät kuumene, kaikki lika vaan liukuu tosta pinnasta irti ja sen voi myös heittää uuniin suoraan hellalta. Kiitos äiti!

20151010_155332

Jos ohjeessa pyydetään murskaamaan kolme valkosipulin kynttä, niin ei varmaan haittaa jos yksi niistä on peukalon kokoinen monsteri? Ja ahhh, toi leikkuulauta Habitatista on niin kaunis.

20151010_155632

Kun olin paahtanut sipulien jälkeen mausteet paistinpannulla, huuhdoin ne kanaliemen kanssa pataan. Mikään ei palanut! Vähän epäilytti kyllä ohjeen kaksi teelusikallista kuminansiemeniä, koska en ole ikinä ollut mikään kuminan ystävä. Tomaattipyrettä, balsamiviinietikkaa, sokeria, laakerinlehteä ja valkosipulia sekaan ja kaksi tuntia haudutusta…

20151010_161143

Minä ja gulassini. No comments.

Chef John teki gulassinsa kanssa pastaa, mutta minäpä löysin kaapista eilen polentaa. Ajattelin että tollanen pussinpohjallinenhan pitää tehdä pois kuljeksimasta.

20151010_180451

No, ei mennyt niinkuin Strömsössä. Pussissa pyydettiin laittamaan kasvislientä. Mulla oli vaan joku Lidlin kasvisliemikuutio, jossa oli pieniä kuivattuja porkkananpaloja ja mitä lie. Tuoksui ja näytti niin irstaalta että päätin hyllyttää suunnitelman.

20151010_182028

Meinasin ekaksi heittää koko puuron roskiin, mutta sitten päätin hyydyttää sen lautasille ja kokeilla miltä ne maistuu huomenna pannulla paistettuna tähän tyyliin. Polentaranuja, ei voi olla huono.

Keitin sitten lopulta katkottuja tagliatelleja.

20151010_183609

20151010_183626

Ranskankermaa ja lehtipersiljaa päälle, lasi punaviiniä kaveriksi ja koneel…. pöydän ääreen sivistyneesti syömään. Niin vissiin.



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s